مطالعه خورشید از نزدیک و تلاش برای پرده‌برداری از اسرار آن، رویای دیرینه‌ای بوده است که اکنون به لطف کاوشگر خورشیدی پارکر به واقعیت تبدیل شده است.

خورشید برای میلیاردها سال پشتیبان حیات روی سیاره زمین بوده و به شکل‌گیری نظام‌های اعتقادی و افسانه‌ها در سرتاسر تاریخ بشر کمک کرده است. این نورانی‌ترین جسم آسمان، گریزناپذیر و وجودش جز در نادرترین محیط‌های زمینی، انکارناشدنی است. بااین‌حال هنوز واقعاً نمی‌دانیم خورشید چگونه کار می‌کند.

ستاره‌ی منظومه‌ی ما بسیار پیچیده‌تر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد. خورشید به جای قرص ثابت و بدون تغییری که چشمان ما می‌بیند، ستاره‌ای پویا و فعال از نظر مغناطیسی است. جو خورشید به‌طور پیوسته مواد مغناطیسی‌شده‌ای به بیرون می‌فرستد که سرتاسر منظومه شمسی را تا بسیار فراتر از مدار پلوتو دربرمی‌گیرند و درطول مسیر بر تمام جهان‌های موجود تأثیر می‌گذارند.

رؤیای دیرینه ملاقات با خورشید

اخترشناسان به مدت بیش از یک قرن خورشید را مطالعه کرده‌اند. آن‌ها با استفاده از تلسکوپ‌های زمینی و فضایی که به‌منظور مقاومت دربرابر تابش چشمگیر چهره‌ی سوزان خورشید طراحی شده‌اند، در هر طول موج طیف الکترومغناطیس به این ستاره خیره شده‌اند؛ اما دانشمندان هرچه قدر تلاش کرده‌اند، نتوانسته‌اند از اسرار خورشید پرده بردارند. شاید این ناکامی بدین دلیل است که تا همین اواخر هیچ تلسکوپی به اندازه‌ی کافی به خورشید نزدیک نشده بود تا بتواند واقعاً آن را مطالعه کند.

بااین‌حال چندی پیش وضعیت تغییر کرد. پاییز سال ۲۰۲۱ برای نخستین‌بار در تاریخ بشر، یک فضاپیما به جو خورشید پرواز و از میان ذرات فوق‌داغ تاج خورشید عبور کرد. این دستاورد، اطلاعات مهمی را دراختیار دانشمندان قرار داد که به کمک آن‌ها می‌توانیم سرانجام اسرار نزدیک‌ترین ستاره به زمین را کشف کنیم. این فضاپیمای جسور، «کاوشگر خورشیدی پارکر» نام دارد.

ستاره اسرارآمیز

جو خورشید درست مانند جو سیاره‌مان از لایه‌های مختلف تشکیل شده است. جو زمین به ترتیب سه لایه‌ی تروپوسفر، استراتوسفر و مزوسفر را دارد و لایه‌های تشکیل‌دهنده‌ی جو خورشید نیز فوتوسفر،‌ کروموسفر و کرونا (تاج خورشید) هستند. اغلب تصور می‌شود که سطح خورشید از دیگر بخش‌ها داغ‌تر است؛ اما فوتوسفر یا سطح خورشید درواقع حرارت آنچنان بالایی ندارد. دما در این لایه بین نزدیک به ۶۲۰۰ درجه‌ی سانتی‌گراد در قسمت پایین تا ۳۷۰۰ درجه‌ی سانتی‌گراد در قسمت بالا متغیر است. این میزان دما تقریباً با حرارت جوشکاری با قوس الکتریکی برابری می‌کند. جالب است بدانید که هوای اطراف برخورد صاعقه می‌تواند تا پنج برابر از فوتوسفر داغ‌تر شود.

نکته‌ی عجیب این است که کرونا به‌عنوان بیرونی‌ترین لایه‌ی جو خورشید بسیار داغ‌تر از فوتوسفر است. دمای کرونا که تقریباً از ۲۱۰۰ کیلومتری بالای سطح خورشید آغاز می‌شود، به نیم میلیون تا چند میلیون درجه‌ی سانتی‌گراد یا دست‌کم ۸۰ برابر دمای سطح می‌رسد. مثل این است که از آتش دور شوید و با دورشدن هرچه بیشتر از آن، گرم‌تر شوید. این خصوصیت غیرعادی همان چیزی است که دستاورد کاوشگر خورشیدی پارکر را چشمگیرتر می‌کند.

برای مطالعه بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید.

https://www.zoomit.ir/space/381667-infinite-engineering-parker-solar-probe/

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *